Nieuwe voetbalschoenen voor Lynn – Pieter Feller en Tiny Fisscher

Een sportief boek

Eigenlijk lees ik nooit boeken over sporten of sportteams, ik ben namelijk allesbehalve sportief. Een boek dat over sport gaat leek me dan ook saai. Die woorden moet ik terugnemen. Dit boek over een meidenvoetbalteam is allesbehalve saai. Het gaat dan ook over veel meer dan voetbal.

Geen geld voor nieuwe schoenen

Lynn is een leuk, doorsnee meisje dat het thuis niet makkelijk heeft sinds haar vader weg is gegaan naar Zuid-Amerika. Haar moeder heeft zelfs twee banen nodig om haar hoofd boven water te houden, maar zelfs dat is niet genoeg om alle rekeningen te kunnen betalen. Als de hond Loebas ook nog ziek wordt én de wasmachine het begeeft, kan Lynn het wel schudden. Haar voetbalschoenen zijn te klein geworden en haar moeder heeft al maanden de contributie niet betaald. Lynn droomt ervan later profvoetbalster te worden maar ziet die droom in rook opgaan nu ze waarschijnlijk met voetbal zal moeten stoppen. Haar teamgenoten willen dat voorkomen, ze kunnen Lynn niet missen in het team! Ze bedenken met z’n allen een geweldige actie om geld voor nieuwe voetbalschoenen bij elkaar te krijgen.

Vlot geschreven

Het is erg leuk dat twee ervaren schrijvers hun krachten hebben gebundeld, dat verklaart wellicht waarom dit boek zo goed in elkaar zit en van a tot z vlot leest. Het boek is makkelijk en prettig te lezen en bestaat uit korte hoofdstukken. De schrijvers zijn erin geslaagd om een leuk, pittig verhaal over voetbal te schrijven én een vlot boek dat ook meiden aan zal spreken die – net als ik – niet van sport houden. De thema’s die aan bod komen, zoals de vriendschap tussen de meiden van het voetbalteam, de actie die ze op touw zetten en de scheiding van Lynn’s ouders, zijn actueel.

Wanneer je ouders scheiden

Het is voor kinderen vaak erg lastig wanneer de ouders scheiden. Sommige ouders komen terecht in een zogenaamde ‘vechtscheiding’. Andere ouders gaan ervandoor en betalen de alimentatie niet meer, waardoor het gezin financieel in de problemen kan komen, zoals bij de hoofdpersoon van dit boek. Het is heel leerzaam om de belevenissen te lezen van een meisje dat het thuis niet makkelijk heeft en het is hartverwarmend om te zien wat haar vriendinnen voor haar over hebben. En dan blijft nog de vraag: wie is toch die jongen die steeds komt kijken? Hopelijk wordt dat duidelijk in een volgend boek!