Ben jij gelovig?

We zijn allemaal gelovig. Ja, allemaal. We geloven heilig in onze overtuigingen en die verdedigen we alsof ons leven er vanaf hangt, en misschien is dat ook wel zo.

Je kan het ook wel een kaartenhuis noemen, of misschien is een Jengatoren een betere vergelijking. Jouw leven is opgebouwd uit je overtuigingen. Blokje voor blokje heb je ze op elkaar gestapeld. Regelmatig verwissel je er eentje, wanneer je inzichten over het onderwerp veranderen. Ligt er een beetje aan hoe rigide je bent of hoe overtuigd van je eigen gelijk.

jengatoren

Het begint al bij de geboorte. Wat is het beste: thuis bevallen of in het ziekenhuis? Wel of juist geen borstvoeding? Breng je je kind wel of niet na drie maanden naar de crèche. Wel of niet zelf zorgen voor je kind. Wel of geen peuterspeelzaal. Wel of geen naschoolse opvang. Wel of niet Zwarte Piet. Is homeopathie nu goed voor je of juist duivels slecht? Bestaat een leven na de dood? Ben je oerdom omdat je in God gelooft? Kom je in de hel terecht als je niet gelooft? Of: moet je nu voor of tegen het handelsverdrag met Oekraïne stemmen?

En ken je ook de meningen en opinies die over elkaar heen buitelen? Mensen zijn zo overtuigd van hun eigen gelijk, en de drang om anderen van hun gelijk te overtuigen is zo groot. Misschien valt het ook meer op nu we tegenwoordig alles kunnen vinden en lezen op internet. Op sociale media zoals Twitter of Facebook.

De laatste tijd word ik er een beetje moe van. Ik werd al moe van de immense discussie rondom Zwarte Piet. Maar ik heb gemerkt dat mensen werkelijk OVERAL discussies over voeren. Over ieder pietluttig ding. En steeds maar weer zie ik mensen die zo overtuigd zijn van hun gelijk. Meestal luisteren ze dan ook erg slecht. Al die opinies, al die meningen, al die stukken die mensen schrijven om anderen te overtuigen, al die artikelen en linkjes die ze meesturen om jou te overtuigen, het heeft eigenlijk allemaal erg weinig zin.

Waarom doen we het dan? Waarom is de drang om gelijk te hebben, de drang om anderen te overtuigen (in het geval van Christenen noemen we dat ook wel evangeliseren, en dan vinden we het ineens bloedirritant) zo sterk?

overtuigingen

Met je overtuigingen bouw je je wereld. Je bouwt een wereldbeeld. Dat wereldbeeld moet niet teveel gaan wankelen, want dan raken mensen verward of depressief. Hoe de wereld eruit ziet, is voor ieder mens anders. Raar is dat, niet? Eigenlijk wel. Maar ieder ziet weer iets anders, ieder mens kijkt anders naar de wereld en ieder mens heeft zijn eigen Jengatoren van overtuigingen.

En weet je wat ik zojuist deed? Ik trok dat onderste steentje eruit. En nu ga ik heel hard blazen.