Binnenkort wordt onze grijze kliko vervangen door een plastic kliko. Of eigenlijk wordt de kliko zelf niet vervangen, we mogen het restafval er voortaan niet meer in doen. Omdat ik alvast wilde wennen aan de nieuwe manier van afval scheiden ben ik maar meteen begonnen.

En het resultaat mag er zijn: er zijn nu twee weken voorbij en mijn eerste vuilniszak is amper vol! Dat is zelfs inclusief een kinderfeestje.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ook ik last heb van het “gemaksvirus”. Mijn groene kliko gebruikte ik voornamelijk voor mijn tuinafval en niet voor het afval uit mijn keuken. Dat heb ik nu veranderd. Op mijn aanrecht staat voortaan een klein bakje waar ik al het afval meteen in doe.

Wat nieuw is, is dat ik eens per dag even naar buiten moet om dat bakje te legen in de groene kliko. Of dat nu zo’n offer is …. nee, niet echt. Het is eigenlijk maar een kleine moeite. Het enige wat ik me afvraag, is of ik nog wel genoeg ruimte heb in mijn groene kliko voor al dat afval uit de keuken plús al mijn tuinafval. En of de maden er niet uit gaan kruipen zodra het warmer gaat worden. Brrrrrrr.

De grijze kliko mag over een tijdje alleen gebruikt worden voor al het plastic afval én voor lege blikjes. En dat blijkt, tot mijn schrik, best veel te zijn. Het zou me niet verbazen als dit enorm gaat helpen met de bewustwording. Dat we ons gaan realiseren dat we met zijn allen heel erg veel plastic gebruiken, en dat dat best wel wat minder kan.

Ik denk dat ik op zoek  ga naar manieren om minder plastic te gaan gebruiken. Maar over de nieuwe manier van afval scheiden kan ik alvast één ding zeggen: na een enigszins sceptisch begin ben ik enthousiast! Wordt vervolgd.

clean-1223168_960_720
Gratis plaatje van Pixabay.com

 

Advertenties