kolletje en dirk

Volgende week, op woensdag 5 oktober om precies te zijn, start de kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is: Oma’s en opa’s voor altijd jong. Ik vind het een geweldig leuk thema, want welk kind is er nu niet dol op zijn opa’s en oma’s? Dit heerlijke voorleesboek van Kolletje en Dirk is dan ook een schot in de roos. Het bevat vijf leuke verhalen over Kolletje, geschreven door Pieter Feller, met de bekende vrolijke tekeningen van Natascha Stenvert.  

Voor wie Kolletje nog niet kent: Kolletje is een meisje met rood-wit gestreepte toversokken. Die draagt ze altijd, want je weet maar nooit wanneer je ze plotseling nodig hebt. Wanneer ze de woorden “Katharina Orselia Laetitia” uitspreekt, gebeuren er wonderlijke dingen. Samen met haar vriendje Dirk beleeft ze allerlei avonturen.

In dit boek gaan Kolletje en Dirk samen met oma échte pudding maken. Als je wil, kan je het recept zelf ook eens uitproberen. Natuurlijk gaan ze ook een nachtje logeren bij opa en oma en gelukkig mag vriendje Dirk ook mee. Die nacht waait het erg hard en het konijnenhok in de tuin is zelfs omgewaaid. Nu moeten ze midden in de nacht een paar geschrokken konijntjes zoeken! Als ze die nu maar terug kunnen vinden. Bij de andere opa en oma eten ze worteltaart, die gelukkig heel lekker smaakt en vertelt oma sterke verhalen. In de speeltuin doen de twee opa’s soms best een beetje dom, maar gelukkig zijn Kolletjes toversokken er dan om te voorkomen dat het mis gaat.   

Het leuke van de Kolletjeboeken is, dat de illustraties speels verdeeld zijn over de bladen. Op elke bladzijde zijn één of meer vrolijke illustraties te vinden. De tekst kronkelt er als het ware doorheen, wat het lezen erg prettig maakt. Voor kinderen is er op elke bladzijde daardoor veel te zien en terwijl ze luisteren naar het verhaal versterken de plaatjes het beeld. Ook voor kinderen die al zelf kunnen lezen blijken de boeken van Kolletje erg geschikt. De verhalen zijn vaak herkenbaar, terwijl ze net dat beetje extra hebben door Kolletjes toversokken.

Wat dit Kolletjeboek éxtra leuk maakt zijn de tekeningen van de kinderen uit groep 1 en 2 van obs De Zeijer Hoogte in Zeijen. Een zeer kindvriendelijk boek dus dat je niet mag missen, en voor de prijs hoef je het niet te laten! Veel (lees)plezier in de kinderboekenweek!

 

Advertenties