Krabbel en Nies – de avonturen van twee zwerfkatten – door Pieter Feller, met illustraties van Marieke Nelissen

Krabbel en Nies
foto van de site van Bruna

Vandaag wil ik graag dit leuke en speciale poezenboek bespreken. Speciaal, omdat ik het samen met Laila mocht proeflezen. En nog een tikkie specialer, omdat één van de katten: een grijze, Perzische kat, Laila heet. Laila vindt nu dat ze een beetje een BN-er is.

Krabbel en Nies zijn twee zwerfkatten, die voortdurend op zoek zijn naar eten. Muizen en vogeltjes lusten ze niet en dus is eten vinden niet vanzelfsprekend voor ze. Soms stelen ze noodgedwongen zelfs brokjes van andere katten. En zo begint het verhaal met een wilde achtervolging door een kat die erg boos op ze is omdat ze zijn brokjes opvreten. Uiteindelijk komen ze terecht in een tuin waar de boze kat hen niet kan vinden. De tuin blijkt te horen bij een leegstaand huis en de broer en zus vinden er een fijne plek waar ze droog en warm kunnen slapen. Bovendien woont er een aardige ekster in de tuin met de eigenaardige naam IJtje. Ook het schattige mopshondje Buster, dat naast het huis woont, wordt al snel vriendjes met ze.

Ze ontmoeten in deze buurt allerlei katten, zoals Oidipoes, Picasso en Bowie. Vooral Bowie is een echte avonturier, ze komen hem tegen bij het concert van een rockband en hij praat met een grappig accent. Helaas wonen er ook minder leuke katten in de buurt, zoals Poelie de Verschrikkelijke, die hen telkens weer probeert weg te jagen. Hij wil de hele buurt voor zichzelf en houdt niet van concurrentie. Samen met hun vriendjes gaan ze de strijd aan met Poelie. Op een dag komen mensen het lege huis bekijken. Zullen Krabbel en Nies hun fijne plek nu weer verliezen?

Het leuke van dit boek is, dat het heel echt is. De verhalen zijn realistisch en zouden zomaar echt kunnen gebeuren. Je wordt meegenomen in de wereld van de katten, en dat is, moet ik zeggen, echt erg leuk. Je bekijkt de wereld even door de ogen van een kat en Pieter Feller heeft dat heel knap gedaan. Het is een leuk boek voor alle kinderen die van dieren houden en willen weten wat een kat zoal uitspookt op een dag.

De illustraties van Marieke Nelissen passen uitstekend bij het verhaal. Ze zijn lieflijk en zetten de speelse katten goed neer. En die gemene Poelie ziet er echt afschrikwekkend uit. Sommige tekeningen zijn paginagroot en werkelijk prachtig. Ook de cover is mooi vormgegeven. Aan de binnenkant van de cover zijn alle katten te zien met hun namen. Laila hoopt dat Laila de Perzische kat in een volgend boek een wat grotere rol krijgt, ze wil graag weten welke avonturen de katten nog meer gaan beleven!