Kunst op Zaanse gemeentewagens

Dit was een leuke week. Ik was één van de winnaars van de wedstrijd die Gea Zwart in samenwerking met de gemeente Zaanstad organiseerde in het kader van de Poëzieweek. Mijn winnende dichtregel kwam op een vuilniswagen terecht en zal een jaar lang rondrijden door de Zaanstreek. vuilniswagen met poëzie

Eigenlijk had ik steeds een veegwagen in mijn hoofd gehad, waarom weet ik ook niet. Maar ik zag steeds zo’n schattig, klein veegwagentje rondrijden in mijn gedachten, met een dichtregel op zijn zijkant. De dichtregel moest dus iets worden aangepast om te passen bij de wagen die het uiteindelijk zou gaan worden: een blinkend witte vuilniswagen.

Humor

Het thema van de poëziewedstrijd was “humor”. Niet echt mijn ding, voor mensen die mij kennen. Ik ben meer van de wanhoop, weemoed en verdriet en als ik al humor heb dan is het hooguit galgenhumor. Gezien mijn achternaam vond ik het een plicht iets met de dichtregels van Herman Gorter te doen. Allereerst bedacht ik deze:

dichtregel

Maar deze dichtregel was misschien wat minder bekend dan de eerste regel van zijn bekende gedicht “Mei”.

Daarna toverde ik wat met woorden, een andere geliefde bezigheid:

dichtregel

Ik zag daarbij steeds weer die veegwagen rondrijden, die in de lente roze blaadjessnot opslurpt. Die werd het ook niet. Het lukte me niet om meer dan deze twee regels te produceren. Uiteindelijk besloot ik de twee dichtregels in te sturen en tijdens het schrijven van de email plopte de winnende dichtregel in mijn hoofd en besloot ik die erbij te zetten.

Ik was best zenuwachtig om mijn winnende dichtregel voor te moeten lezen, maar uiteindelijk viel het heel erg mee. Het viel zelfs zo erg mee, dat ik het aandurf om komende zaterdag één van mijn gedichten voor te lezen op de Poetryslam die door de Zaanse dichterskring wordt georganiseerd in De Vermaning te Wormerveer. Leuk toevallig feit is dat dichter Herman Gorter geboren is te Wormerveer 😉

poëziewedstrijd

Tot slot wil ik graag nog een stukje van een interview plaatsen, dat op de website van de gemeente Zaanstad te lezen is:

“Dichtwedstrijd was leuke uitdaging
Op de grootste auto uit het Zaanse wagenpark, een vuilniswagen, staat de inzending van Corine Gorter uit Zaandijk. Zij schreef: ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid: ’t is de vuilniswagen, die rijdt voor u uit.’ Gorter vertelt: ‘Ik ben altijd bezig met dichten en de dichtwedstrijd sprak me enorm aan. De uitdaging was wel om het kort te houden. Je mocht maar 40 tekens per regel gebruiken. In totaal heb ik drie gedichten ingestuurd. Op twee daarvan heb ik uren zitten broeden, maar de winnende tekst stond gek genoeg heel snel op papier.’”

Graag wil ik nogmaals Gea Zwart en Leny Vissers-Koopman bedanken, die de wedstrijd organiseerden en ervoor zorgden dat de dichtkunst er weer een platform bij kreeg. Meer over de Zaanse poëziewedstrijd is te lezen op de Facebookpagina van Poëzie en Kunst.