verlangen naar vrede

Uiterlijke vrede

Vrede, willen we dat niet allemaal?
Wanneer ik naar de wereld kijk, denk ik soms van niet. We worden er maar al te makkelijk toe verleid de strijdbijl op te pakken.

Ik heb het dan niet alleen over landen, ook mensen onderling pakken die strijdbijl nogal snel op. Het lijkt wel, of we niet anders kunnen. Misschien is dat ook zo, weet jij het antwoord op die vraag?

Innerlijke vrede

Maar ik bedoel die vrede, die we van binnen kunnen ervaren, niet van buiten. Die vrede, waar velen over spreken. Schrijvers, spirituele leiders zo je wilt, zoals Byron Katie, Eckhart Tolle of Thich Nhat Hanh. Ook het boek ‘Een Cursus in Wonderen’ schrijft erover. En zoals de titel al zegt, is het een cursus, met bijbehorende oefeningen.

Om die vrede te bereiken, zo zeggen zij, moet je oefenen. Oefenen … dat is zoiets als dagelijks sporten. Althans, zo klinkt het voor mij. Ja, toch? Iets waar je bij voorbaat al moe van wordt.

Bereidwilligheid

Vervolgens neem je je voor je best te gaan doen. Maar je best doen blijkt niet altijd voldoende te zijn. Het gaat om je inzet. Hoe zit het met je inzet? Dat stukje bereidwilligheid dat in je leeft, dat is nogal essentieel bij het bereiken van Verlichting.

Verlangen naar vrede zou bovenaan je prioriteitenlijst moeten staan. Het is niet zo dat het heel veel energie of moeite hoeft te kosten, alhoewel dat in het begin wel zo zal voelen.

Kleine stapjes

Wanneer het je lukt om een stukje van die vrede te gaan ervaren, zal dat je motivatie genoeg geven om verder door te zetten. Met een kleine stap beginnen is voldoende en zal je de rest van de weg tonen.

Wees niet bang dat je de verkeerde kant opgaat, vertrouw erop dat je nu, op dit moment al het juiste pad bewandelt. De weg die je kiest lijkt me daarbij niet van zo heel veel belang.

Belangrijker is dat je iets kiest dat bij je past en waar je je goed bij voelt. Dat kan The work zijn van Byron Katie, het kan mindfulness zijn van Thich Nhat Hanh, het kunnen de oefeningen zijn die Eckhart Tolle beschrijft in zijn boek ‘De kracht van het nu’ of de oefeningen zoals beschreven in ‘Een Cursus in Wonderen’. Of iets heel anders dat ik niet ken. Of alles door elkaar, dat kan ook.

Spirituele wetten

Ik las ooit eens, en ik weet echt niet meer waar, dat elke boodschap die je geeft aan een ander, feitelijk een boodschap is aan jezelf. Altijd.

Dus ik weet wat me te doen staat, ik pak even mijn to-do lijstje erbij, want ik was vergeten om daar helemaal bovenaan te schrijven: ‘Maak vandaag een kleine stap richting innerlijke vrede’.

Elke kleine stap zal een beetje van de duisternis opruimen, en tenslotte zal begrip ieder hoekje van de denkgeest komen verlichten, die gezuiverd is van de rommel die hem verduistert. ECIW W.9.2.5.

innerlijke vrede