Zoals je misschien al weet ben ik een liefhebber van de natuur. Ik kan nooit genoeg krijgen van fluitende vogels, de wind die door de bomen waait, frisse boslucht, prachtige bloemen, fladderende vlinders, vrolijke hommels, huppelende lammetjes, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat ik erg vind is wanneer de natuur vernield wordt. Ik kan er zelfs niet tegen wanneer bomen worden omgehakt. Ik kan het wel begrijpen, maar leuk vind ik het niet. Er moet dan wel een boom worden terug geplant en het liefst zou ik zien dat overal waar nog plek is een mooie boom wordt geplant.

Sinds enige tijd wordt in de Zaanstreek eens per maand zwerfvuil geraapt door een groep enthousiaste bewoners, ook wel de “zwerfvuilestafette” genoemd. Een keer mocht ik zo’n zwerfvuilestafette organiseren in Rooswijk, dat was erg leuk. Het is niet alleen een moment waarop we gezamenlijk de wijk een stukje schoner en mooier maken, maar ook een goed moment om elkaar wat beter te leren kennen. Na afloop wordt er altijd nog wat gegeten en gedronken.

Maar ook wanneer je het niets vindt om zwerfvuil te rapen zijn er genoeg dingen die je kunt doen voor de natuur. Hieronder geef ik je een paar makkelijke tips:

  • plant een (kleine) boom of struik in je eigen tuin
  • haal 1 stoeptegel weg en plant daar een mooie bloem (leuk voor de vlinders en bijen!)
  • vervang synthetische vaatdoekjes voor katoenen vaatdoekjes
  • koop zo min mogelijk kleding van fleece
  • er zijn nu ook pedaalemmerzakjes te koop van 100% zetmeel en dus 100% afbreekbaar
  • Op de site “Leven zonder afval” vind je nog veel meer goede tips
zwerfvuilestafette