Zoeken

Corine Gorter

Dicht Kunst

Een heerlijk griezelboek voor herfstige dagen.

Meneer Victors vreselijke vertellingen – Pieter Feller en Tiny Fisscher – Veltman Uitgevers – illustraties: Mariëlla van de Beek – 158 blz’s

Wanneer het herfstvakantie is, verveelt Fabian zich vreselijk. Zijn vader moest op zakenreis, en zijn twee vrienden Stef en Aafke zijn op vakantie. Hij moet de vakantie doorbrengen met zijn stiefmoeder Katinka, maar die vindt hij eigenlijk helemaal niet zo leuk. Zijn moeder is overleden en Fabian heeft er nogal moeite mee dat Katinka zo anders is dan zijn eigen moeder en alles heeft veranderd in huis. Hij ontvlucht het huis en komt in de stad een vreemd winkeltje tegen, waar hij meneer Victor ontmoet. Meneer Victor houdt van het vertellen van verhalen, net als Fabians moeder vroeger. Om de tijd te doden besluit Fabian om nog even te blijven en te luisteren naar een verhaal van deze vreemde oude man. Meneer Victor blijkt een meesterlijk verteller te zijn en vertelt het ene spannende griezelverhaal na het andere. Zo helpt hij Fabian niet alleen om die saaie herfstvakantie door te komen, ondertussen helpen de bezoekjes Fabian ook om het beter te kunnen vinden met zijn stiefmoeder. Wanneer zijn vader eindelijk thuis is vertelt Fabian enthousiast over de eigenaardige man in de rommelwinkel, maar als hij zijn vader de winkel wil laten zien blijkt er iets vreemds aan de hand te zijn.

Het is het schrijversduo Fisscher en Feller wederom gelukt een prachtverhaal neer te zetten. Meneer Victors vreselijke vertellingen zijn heerlijk spannend en griezelig. Maar gelukkig niet van het type “ranzig griezelig” zoals sommige andere griezelboeken. Het boek had zelfs best een stuk dikker mogen zijn, wij hebben echt genoten van alle spannende verhalen en die herfstvakantie van Fabian duurde ons niet lang genoeg. Wat ik erg knap vind, is dat het boek meerdere lagen heeft. Het is in de eerste plaats gewoon een prachtig griezelboek, maar dit boek kan kinderen ook helpen bij het verwerken van een scheiding of rouwproces. Want hoe ga je eigenlijk om met een nieuwe stiefmoeder? Dat is, zoals Fabian ook zo mooi laat zien, echt zo makkelijk nog niet. Gelukkig weet meneer Victor hem op heel eenvoudige wijze een andere manier zien om ermee om te gaan.  

De illustraties van Mariëlla passen uitstekend  bij het verhaal. Ze zijn een beetje duister, maar niet té. De tekeningen sluiten goed aan bij de leeftijdscategorie voor dit boek. Ze zijn zorgvuldig getekend met veel details en uitgevoerd in zwart wit. Op de cover van het boek zit meneer Victor op een vreemde stoel die eigenlijk ook best wat griezelig is. De voorkant laat meteen zien dat het een boek is vol mysterie. De verhalen zijn geschikt om zelf te lezen, maar ik vind ze ook bijzonder geschikt om samen te lezen. Zelf las ik ze voor aan mijn dochter van tien en ik moet eerlijk bekennen dat ik als moeder ook enorm kon genieten van het boek. De verhalen waren voor ons precies lang genoeg om elke dag weer een nieuw spannend stuk te kunnen lezen, want wegleggen kan je het boek niet. Daarvoor zijn de verhalen van meneer Victor veel te spannend!
meneer victor

Advertenties

Een fijne dag.

Een fijne dag.

 

Dag na dag.

Voet voor voet.

Schuif ik door de dagen.

 

De klok tikt.

Tikt.

Tikt.

Ik lunch alweer alleen.

Een ekster houdt me zeer toevallig

gezelschap omdat hij net een bad neemt

op het dak van mijn schuur.

 

Opvliegende spetters. Dat is ons gesprek.

 

Ik zou hem willen danken

maar weg vliegt hij weer.

 

De kassière weet niet

dat ze de enige is die

ik af en toe spreek

 

‘Alstublieft.’

‘Dank u wel.’

‘Fijne dag!’

 

Het is alsof ik niks ben.

Een spook.

Een iets.

Verschrompeld tot een zielig hoopje

ooit mens

 

‘Hallo?’

‘Wie spreek ik?’

‘Wie?’

 

Verkeerd verbonden.

 

Ik ben nog steeds bang voor het donker.

De nachten duren me te lang.

En wanneer het dan eindelijk ochtend wordt

of eigenlijk helaas

ben ik wederom een nieuwe dag

 

eenzaam.

Eenzaam.

‘Fijne dag!’

‘Alstublieft.’

Tik.

Tik.

Tik.

 

En alleen.

Zaanse houten huisjes – gedicht

Zaanse houten huisjes

’s Avonds, als het stil en donker is in huis

is er iets dat wakker is.

Het spookt dan,

dwaalt door de gangen

en gaat op zoek.

 

Dan rinkelen de kopjes op het aanrecht.

Wordt een housewarmingparty in mijn keuken gevierd.

Het vrat mijn appie moestuintjes kaal,

die zo mooi stonden te groeien op de vensterbank.

Het betaalde met een brij keutels.

 

Ze rennen vliegensvlug,

als kleine, grijze aliens.

Klimmen langs mijn Star Wars gordijnen omhoog

en verdwijnen in het gat,

samen met de buizen van de verwarming

 

Heb je ze wel eens gezien?

Op mijn zolder wonen er minstens tien,

verscholen tussen de vloeren.

In Zaanse houten huisjes

wonen brutale Zaanse muisjes

Zaanse muisjes 

Corine Gorter, mei 2017

Tweede Zaanse Zomer Salon 2017

Ook dit jaar prijkt een schilderij van mij aan de muur van De Fabriek in Zaandijk.

Tweede Zaanse Zomer Salon

Op zaterdag 15 juli was de feestelijke opening. De expositie werd geopend door Hester Wandel. Zij hield een leuke toespraak waarbij ze ieder schilderij kort benoemde. Kon je toen niet? Niet getreurd, de schilderijen hangen er nog tot het eind van de zomervakantie en De Fabriek is een superleuke locatie aan het water! Kom dus gerust een keer langs.

Tweede Zaanse Zomer Salon

Ik Toon … zondag 18 juni

Afgelopen zondag, 18 juni 2017 mocht ik twee gedichten voordragen in de bieb aan de Westzijde te Zaandam. Een klein clubje mensen was bijeen gekomen om te luisteren naar de verhalen en gedichten die werden voorgedragen. Het was een knusse, kleine setting op een zonnige vaderdag.

Voor deze gelegenheid had ik een aantal nieuwe gedichten geschreven. Ze moesten natuurlijk passen bij de Zaanse geschiedenis, en aangezien ik van oorsprong Brabantse ben, had ik niet veel gedichten die over de Zaanstreek gaan. Ik besloot een paar nieuwe te schrijven. Eén daarvan is op mijn site te lezen: Klaproos.

De bedoeling was, dat de gedichten zouden gaan over de Zaanstreek, en dat ze zouden passen bij de verhalen die verteld werden. Eén van mijn gedichten gaat daarom over een heuse Zaanse piraat. De andere gaat over …. nee, dat verklap ik niet. Als je toch nieuwsgierig bent: mijn gedichten staan in een kleine bundel die is uitgegeven ter gelegenheid van Ik Toon, en die je tijdelijk krijgt wanneer je één van mijn kaartensets besteld. Voor deze bundel mocht ik ook enkele illustraties maken.

Na de verhalen en gedichten mochten de kinderen heerlijk knutselen aan de grote tafel. Het werd een dolle boel en de kinderen gingen blij naar huis met een extra cadeau voor papa. Al met al was het een erg geslaagde ochtend!

Ik Toon

Gedicht: Klaproos

klaproos

Klaproos

 

Je bent

gewoon

mooi

schitterend

rood

fier

fragiel

wiegend

wapperend

in wind

in regen

in felle zon

stevig geworteld

op schrale grond

het liefst

langs de weg

in de berm

naast braam

en brandnetel

in ’t veld

in mijn hart

tussen ’t gras

en onkruid

Je maakt

alles mooi

veel mooier

heel veel mooier

Je bent

gewoon zo

zo iel

en teder

Klaproos

Je bent

gewoon zo

broos

Corine Gorter, mei 2017

Ik toon …. de Zaanstreek

Er is nog meer leuk nieuws:

Op zondag 18 juni zal ik een gedicht voordragen in de bibliotheek van Zaandam! Samen met meerdere dichters en verhalenvertellers, georganiseerd door o.a. Giovanni Masetti.

Ik denk dat ik de paarse minion mee ga nemen als mascotte en wie weet trek ik ook wel zo’n gezicht. Je weet maar nooit …. 😉

dichters en verhalenvertellers
Foto van Giovanni Masetti

Het meidenteam: Keepster gezocht.

keepster gezocht

Leuk en prettig leesbaar boek voor sportieve meiden. 

Yes, het tweede deel van Het meidenteam is er! Nu kom ik eindelijk te weten wie de geheimzinnige jongen is die steeds langs de lijn stond te kijken in het vorige deel. Het boek leest weer net zo prettig als deel een en je zit zo in het verhaal, maar ik zal eerst vertellen waar het boek over gaat. Continue reading “Het meidenteam: Keepster gezocht.”

Waarom de verkeersveiligheid van fietsers me wat kan schelen

Ik weet het nog heel goed. Het is een gebeurtenis in mijn leven die ik niet snel zal vergeten. Drunen, augustus 1992, een nazomeravond. Ik fietste naar huis na gewerkt te hebben in de plaatselijke supermarkt. Het was een baantje om wat bij te verdienen als student. Er werd altijd geborreld na het werk en ik wachtte dan tot collega’s uitgeborreld waren en dan fietsten we gezamenlijk naar huis. Waarom ik uitgerekend die avond besloot om alleen te vertrekken, is me nog altijd een raadsel. Continue reading “Waarom de verkeersveiligheid van fietsers me wat kan schelen”

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑